Οι οργανωμένοι γονείς και το σκασιαρχείο των μαθητών

Ο Κυριακός Νεοκλέους, ιδρυτής και επί δεκαετίες διευθυντής του Παγκύπριου Οικονομικού Λυκείου Λευκωσίας.

Προσπαθούν οι οργανωμένοι γονείς να ανατρέψουν την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας για να υπάρχει τακτικός διαγνωστικός έλεγχος, προκειμένου να εξακριβώνεται η μαθησιακή αποτελεσματικότητα του συστήματος και να μπορεί το υπουργείο να προχωρά σε τυχόν αναγκαίες διορθωτικές και βελτιωτικές ενέργειες.
Και στην προσπάθειά τους αυτή απειλούν ότι θα καλέσουν τα παιδιά τους να απέχουν από τα μαθήματά τους στην περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας εμμείνει στην απόφασή του.
Αν είναι ποτέ δυνατόν! Η απειλή οργανωμένων γονέων ότι θα καλέσουν τα παιδιά τους να απέχουν από τα μαθήματά τους, στην περίπτωση που δεν θα ικανοποιηθεί αίτημά της είναι εξωφρενική και έφερε στη μνήμη μου μια κουβέντα που μας έλεγε, με φορτικό τρόπο, ο σοφός δάσκαλός μου, ο Κυριακός Νεοκλέους.
Ήθελε να μας πείσει για το παράλογο του σκασιαρχείου. Διαπίστωνε ότι ορισμένοι μαθητές (μιλούμε για το Παγκύπριο Οικονομικό Λύκειο Λευκωσίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’70) συνήθιζαν να απέχουν από τα μαθήματά τους, περνώντας τις ώρες τους σε καφετέριες.
– Αυτοί οι μαθητές μου θυμίζουν αυτόν που πηγαίνει στο βιβλιοπωλείο για να αγοράσει βιβλία. Πληρώνει προκαταβολικά για τα βιβλία και ο υπάλληλος του βιβλιοπωλείου σπεύδει να βρει τα βιβλία για να τα παραδώσει στον αγοραστή. Ο αγοραστής όμως, αφού πλήρωσε, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο υπάλληλος του βιβλιοπωλείου έψαχνε για τα βιβλία, τράπηκε σε φυγή πείθοντας τον εαυτό του ότι κατάφερε να ξεγελάσει τον υπάλληλο, αφού έφυγε χωρίς να πάρει τα βιβλία που πλήρωσε!
Αυτά μας έλεγε ο αγαπημένος μας λυκειάρχης, ο Κυριακός Νεοκλέους. Ταιριάζουν απόλυτα στους γονείς που απειλούν με κλείσιμο των σχολείων στην περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους.