Το Σάββατο το συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών

Οι εξελίξεις στο κυπριακό, οι προσπάθειες για απόκτηση πολιτιστικού κέντρου και η νεολαία, θα είναι μεταξύ των κεντρικών θεμάτων που θα απασχολήσουν τις εργασίες του Εθνικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαρτίου, στο Terrace on the Park, στη Νέα Υόρκη

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ από την Ουάσιγκτον, την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στο συνέδριο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα ενημερώσει τους αντιπροσώπους για τις εξελίξεις στις συνομιλίες, αλλά και τα θέματα της ενέργειας και της οικονομίας. Αναμένεται επίσης να παρευρεθεί και να χαιρετήσει εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης – πιθανόν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος – και μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου που θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τις εκδηλώσεις της Ομογένειας για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού, στο συνέδριο – που φέτος δεν είναι εκλογικό – θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι των σωματείων – μελών από όλη την Αμερική και θα διαβαστούν οι απολογισμοί τους, καθώς και οι απολογισμοί της εκτελεστικής επιτροπής του οργανισμού και των επιτροπών του. Μεταξύ άλλων, της νεολαίας, της επιτροπής Δικαιοσύνη για την Κύπρος και της φιλανθρωπικής. «Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό, τα ενεργειακά και την οικονομία», είπε ο κ. Παπαστυλιανού.

To μέλλον της Ομοσπονδίας και των κυπριακών σωματείων στην Αμερική, με αιχμή τη νεολαία και την προώθηση της κουλτούρας και του πολιτισμού, αποτελούν κεντρικό σημείο αναφοράς τα τελευταία χρόνια. Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Παπαστυλιανού, έχει ήδη γίνει τροποποίηση του καταστατικού με στόχο να μπορεί καλύτερα να ανταποκριθεί η Ομοσπονδία στις σημερινές συνθήκες και στους στόχους που θέτει για το μέλλον. «Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί ξανά το καταστατικό προς έγκριση», είπε.

Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα αφορά στο πολιτιστικό κέντρο, που έχει τεθεί ως στόχος και κρίνεται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του οργανισμού.

«Έχουν γίνει αναλύσεις και μελέτες για τις ανάγκες και τις δυνατότητες που έχουμε. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην προεργασία που απαιτείται για να λάβουμε τις αποφάσεις μας και να ξεκινήσουμε για την υλοποίηση του έργου», ανέφερε.

Αναφορικά με τη νεολαία, προωθείται η αλλαγή `του ονόματός της, από CyCA σε NEPOMAK USA και πρέπει αυτή η αλλαγή να εγκριθεί από το συνέδριο. «Θα γίνει μία έκκληση προς τα σωματεία να ενθαρρύνουν τα νέα μέλη, αλλά και στην οργάνωση της νεολαίας να αυξήσει τα μέλη της και να εμπλακούν περισσότερο στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και των συλλόγων.

Στην έκθεση του προέδρου και της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών θα υπάρχει αναλυτική αναφορά όλων των δραστηριοτήτων της χρονιάς που πέρασε, τόσο για το εθνικό θέμα, όσο και πολιτιστικές και φιλανθρωπικές δράσεις.