Τον Ιούλιο η γεώτρηση της TOTAL στο «τεμάχιο 11»

Αντιπροσωπείες EΝΙ και ΤΟΤΑL είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πριν από την τελετή της υπογραφής των συμβολαίων για τα ερευνητικά προγράμματα στα τεμάχια 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη ο τρίτος γύρος αδειοδότησης για ερευνητικά προγράμματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό κατέστη δυνατόν με την υπογραφή, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, παρόντος του Προέδρου Αναστασιάδη, των συμβολαίων με τις εταιρίες ENI και TOTAL για έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων στα τεμάχια 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Η κοινοπραξία των Eni Cyprus Limited και Total E&P Cyprus B.V. αδειοδοτείται για το Τεμάχιο 6, ενώ η Eni Cyprus Limited για το Τεμάχιο 8.

Αμέσως μετά την υπογραφή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη. «Συνεχίζουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς», ήταν η ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο twitter, o οποίος είχε συνάντηση, στο Προεδρικό, το πρωί, με εκπροσώπους των εταιρειών ΕΝΙ και TOTAL, πριν την τελετή υπογραφής των συμβολαίων.

Η Αντιπρόεδρος Ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική Έλεανορ Ρόουλι σε ομιλία της κατά την τελετή υπογραφής των συμβολαίων ανακοίνωσε ότι η διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο ανέλαβε, επίσης, η κοινοπραξία ENI – TOTAL, θα αρχίσει τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου. Η κ. Ρόουλι ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία προσβλέπει σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 εντός του 2018 στο πλαίσιο της κοινοπραξίας με την εταιρεία ENI.

Από δικής του σκοπιάς,, στην ομιλία του, μετά την υπογραφή των συμβολαίων, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη δέσμευση των εταιρειών ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και αερίου δημιουργεί αισιοδοξία για τις προοπτικές της. «Μετά τη χθεσινή (την Τετάρτη) υπογραφή του Συμβολαίου για το Τεμάχιο 10, υπογράψαμε σήμερα (την Πέμπτη) δύο νέα Συμβόλαια με γνώριμους μας εταίρους. H συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, μας γεμίζει με αισιοδοξία για τις προοπτικές των υδρογονανθρακικών μας πόρων», ανέφερε. Είπε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ποιότητα των ερευνητικών τους προγραμμάτων το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες ενώνουν δυνάμεις στο τεμάχιο 6, όπως έπραξαν πρόσφατα και στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 11.

Στην ομιλία του κατά την τελετή ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρο της Eni για τη Νότιο Ευρώπη Κάρλο Βίτο Ρούσο ανέφερε ότι οι υπογραφές της Πέμπτης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Κύπρο, για τις εταιρείας και για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η υπογραφή των συμφωνιών για τα δύο τεμάχια 6 και 8, ανέφερε, θα επιτρέψει την επαλήθευση για το κατά πόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας όπως σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. «Αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της Κύπρου, για τους εταίρους της κοινοπραξίας και επίσης για ολόκληρη της περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουν είναι να ξεκινήσουν γεωτρήσεις. Είπε επίσης ότι η ΕΝΙ με τους εταίρους της είναι έτοιμη να το πράξει αυτό το συντομότερο δυνατό.

Οι υπογραφές του συμβολαίου με την ΕΝΙ – TOTAL έγιναν στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας.