Τέσσερις προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού θέτει η Τουρκία

Προϋποθέσεις που θέτει η Τουρκία για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αναλύει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Times. Η συγκεκριμένη εφημερίδα χαρακτηρίζεται για τις στενές σχέσεις που διατηρεί με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη εφημερίδα προβάλλονται συχνά θέσεις για το Κυπριακό που χαρακτηρίζονται ως φιλοτουρκικές.

Υπό τον τίτλο «Το τουρκικό όραμα για την Κύπρο» ο Τούρκος ΥΠΕΞ τονίζει πως μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προϋποθέτει ότι:

* Οι δύο κοινότητες θα είναι πολιτικά ίσες.

* Η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι οι βασικές παράμετροι της λύσης του Κυπριακού θα ενταχθούν στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο.

* Οι Τούρκοι πολίτες θα απολαμβάνουν καθεστώς ευρωπαίου πολίτη, στο μελλοντικό κυπριακό κράτος.

* Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να διατηρεί εγγυητικά δικαιώματα στην Κύπρο. «Η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου θα αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αποτροπής εντάσεων και συγκρούσεων», σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη έντυπη έκδοση της εφημερίδας Washington Times και προβάλλεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο «υπήρχαν και ακόμη υπάρχουν δυο χωριστοί λαοί με διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμούς και εθνότητες», ο κ. Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει την τουρκική θέση υπέρ της συνέχισης των εγγυήσεων στο νησί, επισημαίνοντας πως «το ισχυρό πλαίσιο που παρέχουν οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη μελλοντική σταθερότητα του νησιού, όπου η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο βορρά έχει αποτελεσματικά αποτρέψει περαιτέρω διενέξεις για πέραν των τεσσάρων δεκαετιών».

Ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει πως το όραμα της κυβέρνησής τους για το μέλλον διαλαμβάνει την μετατροπή της Κύπρου «σε ένα προπύργιο ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας» και επισημαίνει ότι οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο πρέπει να πληροί τα προαναφερθέντα κριτήρια προκειμένου να είναι βιώσιμη και δίκαιη.

Προβάλλοντας την τουρκική θέση για διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα, που όπως αναφέρει, «ξεκάθαρα καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, δεν θα αποδεχθεί μια διευθέτηση που να μην περιλαμβάνει τουρκικές εγγυήσεις».

«Με δεδομένες τις τραυματικές τους εμπειρίες στα χέρια των Ε/κ τη δεκαετία του 60 και στις αρχές της δεκαετίας του 70, κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό, ειδικά μετά την πρόσφατη προσπάθεια της ε/κ πλευράς να εισαγάγει τους εορτασμούς για την επέτειο του δημοψηφίσματος του 1950 για την “Ενωση”, στην οποία μπορούν να εντοπιστούν οι πραγματικές ρίζες του Κυπριακού», ισχυρίστηκε.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση σε αυτό το γενικό πλαίσιο, «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναγνωρίσει τελικά τους Τουρκοκυπρίους ως πολικά ισότιμους εταίρους, και να λάβουν υπόψη τις δικαιολογημένες τους ανησυχίες».

«Οι Ελληνοκύπριοι έχουν να κερδίσουν πολλά εάν επικρατήσει η κοινή λογική μεταξύ τους», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «μια διευθέτηση θα επιφέρει μαζί της τη φιλία και τη συνεργασία της Τουρκίας, από την οποία η Κύπρος ως σύνολο έχει να επωφεληθεί».

«Μπορούμε να παρέχουμε αρκετό νερό που η ποσότητά του να ξεπερνά τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού. Οι πηγές υδρογονανθράκων μπορούν να ερευνηθούν και να τύχουν εκμετάλλευσης ελεύθερα. Θα αναδυθούν νέοι δρόμοι στη ναυτιλία και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών θα αυξηθεί όταν τα τουρκικά λιμάνια θα ανοίξουν για τα ελληνοκυπριακά πλοία. Μαζί με το θετικό αντίκτυπο της λύσης στης σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, αυτές οι εξελίξεις θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή συνεργασίας και ευημερίας στην περιοχή μας. Δεν θα υπάρχουν ηττημένοι εδώ, θα είναι μια κλασική περίπτωση μια κατάστασης από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι (win-win situation)», επισημαίνει.