Στρατηγική τορπιλισμού των συνομιλιών καθόρισαν Τσαβούσογλου και Ακιντζί

Η στρατηγική τορπιλισμού των συνομιλιών για το Κυπριακό, με ταυτόχρονη επίρριψη των ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθορίστηκε στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Αμέσως μετά τη συνάντηση οι κύριοι Ακιντζί και Τσαβούσογλου προέβησαν σε δηλώσεις με τις οποίες τίθενται νέες απαράδεκτες προϋποθέσεις για επιστροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Τόσο ο κ. Ακιντζί όσο και ο κ. Τσαβούσογλου πρόβαλαν την απόφαση της κυπριακής Βουλής, για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, ως ενέργεια που τορπιλίζει τις συνομιλίες.

Στον κ. Ακιντζί υποβλήθηκαν ερωτήσεις που είχαν σχέση με την τύχη της προγραμματισμένης, για την Πέμπτη, συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη,  στο πλαίσιο των υπό εξέλιξη συνομιλιών για το Κυπριακό. Ερωτηθείς, κατά πόσον θα προσέλθει στην προγραμματισθείσα για την Πέμπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί έθεσε νέους όρους και προϋποθέσεις. Όπως είπε θα αναμένει πρώτα την ψήφιση από τη Βουλή «διορθωτικού κανονισμού» και μετά δημόσια δήλωση από τον Υπουργό Παιδείας ότι το Ενωτικό Δημοψήφισμα δεν θα περιλαμβάνεται στις εορτές που θα διαβάζεται στα σχολεία υπουργική εγκύκλιος.

Μέχρι τώρα ο κ. Ακιντζί έθετε ως προϋπόθεση δημόσια δήλωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση της κυπριακής Βουλής. Ζητούσε, επίσης, «διορθωτική κίνηση» από πλευράς της Βουλής.

Κατά τις τελευταίες μέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πολλές φορές τη διαφωνία του με την απόφαση της Βουλής, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο κοινοβουλευτικό έργο. Η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για το συγκεκριμένο θέμα εκφράστηκε με σαφήνεια και σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Είπε μεταξύ άλλων ότι: Aπό πλευράς Βουλής ήταν μια ατυχέστατη και αναίτια λαϊκιστική προσέγγιση για κάτι το οποίο είναι σεβαστό από όλους τους Ελληνοκυπρίους και την ίδια ώρα θεωρώ ότι ήτο τόσο μικρής σημασίας, που δεν δικαιολογείτο αυτός ο θόρυβος και η διακοπή του διαλόγου, που στόχο έχει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με αποτελεσματική συμμετοχή στην διακυβέρνηση, με ρητή συμφωνία ότι απαγορεύεται η Ένωση ή η απόσχιση.

Πέρα από τις δηλώσεις Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση στη Βουλή με βάση την οποία μετατίθεται στο Υπουργείο Υγείας η ευθύνη για καθορισμό των σχολικών εορτών.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της πολιτικής ισότητας, υποδεικνύοντας δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει η τουρκική πλευρά, προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό. Ζητά συγκεκριμένα αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας και ενεργό συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ήταν αρκετά έντονος στις δηλώσεις του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι με την επίμαχη ψήφιση του κανονισμού για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, «η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε τις προθέσεις της».

«Η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό , ωστόσο πρώτα η βουλή της ε/κ πλευράς πρέπει να διορθώσει το λάθος της», συμπλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι μια ξεκάθαρη βάση για τις συνομιλίες, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ που αναφέρθηκε και στην κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη “να βροντήξει την πόρτα φεύγοντας για να καπνίσει τσιγάρο» – όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσαβούσογλου – λέγοντας ότι άλλο η φιλία και άλλο η σοβαρή διαπραγμάτευση. «Θα είμαστε πάντα δίπλα στ’ αδέρφια μας» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Τέλος ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδειξε επιμονή σε ότι αφορά στις τουρκικές εγγυήσεις, ενώ προειδοποίησε ότι δεν είναι ανεξάντλητη η υπομονή της Τουρκίας σε ότι αφορά μονομερείς ενέργειες στο θέμα φυσικού αερίου.