Πράσινο φως για συνέχιση, αρχές Μαρτίου, της διεθνούς Διάσκεψης για Κύπρο

Ο κ. Έιντε παρακολουθεί συνομιλία των κυρίων Ακιντζί και Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ζήτησαν την Τετάρτη από τα Ηνωμένα Έθνη να ετοιμαστούν, σε διαβούλευση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου.
Γραπτή δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των ηγετών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών τους για το Κυπριακό, αναφέρει επίσης πως οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται εβδομαδιαίως κατά το μήνα Φεβρουάριο για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων θεμάτων και ότι οι διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων θα συνεχίσουν τις τακτικές τους συναντήσεις.
Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Ειντε, η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου.
Στη δήλωσή του ο Νορβηγός διπλωμάτης σημειώνει πως «σήμερα (την Τετάρτη) ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν στην Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα `Εθνη Περιοχή υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για την Κύπρο κ. Εσπεν Μπαρθ `Ειντε .Οι δυο ηγέτες συνοδεύονταν από τους διαπραγματευτές τους κ. Οζντίλ Ναμί και κ. Ανδρέας Μαυρογιάννη».
Προσθέτει πως οι ηγέτες ανασκόπησαν τις εξελίξεις από τη Διάσκεψη για την Κύπρο που συνήλθε στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου και την επακόλουθη σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, στο Μοντ Πελεράν, στις 18-19 Ιανουαρίου.
Σημειώνει πως υπογράμμισαν την ισχυρή τους αποφασιστικότητα για διατήρηση του παρόντος μομέντουμ και πως σύμφωνα με τη δήλωση της Διάσκεψης για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου, οι ηγέτες αποφάσισαν για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.
Σε σχέση με αυτό, σημειώνει ο κ. Ειντε, συμφώνησαν τα ακόλουθα:
– Θα συναντώνται εβδομαδιαίως κατά το μήνα Φεβρουάριο για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων θεμάτων
– Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις τακτικές τους συναντήσεις και
– Οι ηγέτες ζήτησαν από τα Ηνωμένα Εθνη να προετοιμαστούν, σε διαβούλευση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές Μαρτίου.
Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ειντε.