Ο κυπριακός Ελληνισμός τίμησε την επέτειο της ΕΟΚΑ

Ο Ελληνισμός της Κύπρο τίμησε το Σάββατο την εθνική επέτειο της έναρξης του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955-59, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες που θυσιάστηκαν για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία όπου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Παρέστησαν επίσης οι υπουργοί Aμυνας Ελλάδας και Κύπρου Πάνος Καμμένος και Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Ηλίας Φωτόπουλος, αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος παρέστησαν στις εκδηλώσεις της Εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955, στην Κύπρο. Φωτογραφία: Eurokinissi

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ τομεάρχης Νίκος Κόσης.

Μετά τη δοξολογία τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τάφηκαν 13 ηρωομάρτυρες, από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις Κεντρικές Φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.

Το απόγευμα έγινε στο Γυμναστήριο “Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία” ο καθιερωμένος εορτασμός της εθνικής επετείου παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις άλλες πόλεις.

Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους αποτίουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και ιδιαίτερα σ΄ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Επίσης τονίζουν το χρέος της σημερινής γενιάς να διαφυλάξει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συνεχίσει τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή.