Ο Αναστασιάδης σε επενδυτικό συνέδριο για την Κύπρο στη Νέα Υόρκη

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα ηγηθεί τετραμελούς αντιπροσωπείας την οποία απαρτίζουν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποιείται στις 22 Μαρτίου, στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, το Συνέδριο της Capital Link «Invest in Cyprus Forum».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φτάνει στη Νέα Υόρκη την προσεχή Δευτέρα και αναχωρεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου, για να μεταβεί στη Ρώμη όπου θα παραστεί στην επετειακή σύνοδο της ΕΕ για τα 60χρονα της Συνθήκης της Ρώμης.

Πρόκειται για ένα διεθνές Συνέδριο για την Κύπρο που πραγματοποιείται με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της σημασίας της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού και λαμβάνει χώρα σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Κυπριακής Ένωσης Εφοπλιστών, του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου – ΗΠΑ. Κύριοι Χορηγοί του Συνεδρίου είναι η Κυπριακή Ένωση Εφοπλιστών και η Ernst & Young.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι κεντρικός ομιλητής του Επισήμου Μεσημεριανού Γεύματος. Θα τον προλογίσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Εφοπλιστών Αντρέας Χατζηγιάννης, ενώ θα μιλήσει και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κόεν.

Αξιοσημείωτες είναι οι παρεμβάσεις στο συνέδριο των ηγετών των μεγάλων κυπριακών τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου (με τον John Patrick Hourican), της Ελληνικής Τράπεζας (με τον Ιωάννη Μάτση), της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας (με τον Νικόλαο Χατζηγιάννη) και της Citibank Europe Plc (με τον Αιμίλιο Κυριάκου).

Έντονη θα είναι η παρουσία των διεθνών κολοσσών στο χώρο της ενέργειας: ENI (με τον πρόεδρο Gianni Di Giovanni), Delek Group & Avner Oil & Gas Exploration (με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Yaniv Friedman), Exxon Mobil (με το διευθυντή εξορύξεων σε Ευρώπη και Κασπία Jay Jackson) και Noble Energy (με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ed Cox).

Θα μιλήσουν επίσης εξέχοντες Αμερικανοί επενδυτές με ενεργή παρουσία στην Κύπρο: Third Point (ο διευθύνων σύμβουλος David Bonanno), Invesco Private Capital / WL Ross & Co (οι γενικοί διευθυντές Stephen Johnson / Mr. James Lockhart)., Spectrum Gaming Capital (ο αντιπρόεδρος Adam Steinberg).

Ένα από τα ενδιαφέροντα κομμάτια του συνεδρίου σχετίζεται με την παρουσία των επιφανών κυπριακής καταγωγής Αμερικανών επιχειρηματιών, Νίκος Μούγιαρη (Mana Products), Ντίνος Ιορδάνου (Arch Capital), Ανδρέας Κραμβής (AEA Investors) και Τζον Τελεβάντος (Arsenal Capital), που θα αναπτύξουν το θέμα γιατί να επενδύσει κανείς στην Κύπρο.