Οι μέλλοντες οδηγοί θα δηλώνουν αν θέλουν να γίνουν μεταθανάτιοι δότες

Κατά την αίτηση κάποιου ατόμου για έκδοση άδειας οδήγησης, θα του δίδεται μια δήλωση να υπογράψει αν θέλει να καταστεί μεταθανάτιος δότης, ωστόσο, αυτό δεν θα είναι υποχρεωτικό.

Αυτό είναι ένα μέτρο που, κατά τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των μεταθανάτιων δοτών ανθρωπίνων οργάνων.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Πρόθεση της πλειοψηφίας των βουλευτών είναι η προώθηση πρότασης που θα τροποποιεί τον περί Άδειας Οδήγησης (Τροποποιητικό) Νόμος του 2014, κατά τρόπο που θα θεσμοθετείται η υποβολή αίτησης κατά τη διαδικασία έκδοσης αδειών οδήγησης.

Σε δηλώσεις, μετά από τη συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε πως «σήμερα καθίσταται ακόμα σε μεγαλύτερο βαθμό αναγκαία η προώθηση αυτής της πρότασης, γιατί δυστυχώς η ανυπαρξία κουλτούρας και συνείδησης για μεταθανάτιους δότες, καθιστά την Κύπρο προτελευταία χώρα σε μεταθανάτιους δότες».

«Στην Αμερική, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία και σε άλλες προηγμένες χώρες αυτός ο νόμος είναι εκεί και δίδεται το δικαίωμα στους αιτητές για έκδοση άδειας οδήγησης την ίδια στιγμή να εκφράζουν την επιθυμία τους και να καθίστανται μεταθανάτιοι δότες. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η ύπαρξη τέτοιου δικαιώματος έκφρασης ελεύθερης βούλησης για να υπάρχουν μεταθανάτιοι δότες γιατί υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι εναγωνιωδώς περιμένουν μόσχευμα για να τύχουν μεταμόσχευσης και είναι κρίμα να χάνονται τέτοια όργανα τη στιγμή που υπάρχει κόσμος ο οποίος ταλαιπωρείται και περιμένει», είπε.

Σε ερώτηση πώς θα γίνεται η διαδικασία, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι κατά την αίτηση κάποιου για άδεια οδήγησης θα υπογράφει μια δήλωση ότι θέλει να είναι μεταθανάτιος δότης.

«Δεν θα υποχρεούται. Για να μην υπάρχει πρόβλημα. Απλώς θα του δίνουν τη φόρμα αν θέλει να υπογράψει ή όχι. Την ίδια στιγμή δεν θα συναρτάται η όποια του απόφαση, θετική ή αρνητική, με την έκδοση της άδειας, για να μην υπάρχει η πίεση ή να αισθάνεται ο αιτούμενος ότι μπορεί να μην του δοθεί η άδεια», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει διαφορετική άποψη από συγκεκριμένο κόμμα, ωστόσο, σημείωσε πως ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που εκπροσωπούν τα κόμματα είναι υπέρ, γι` αυτό και θα προχωρήσουν.