Κυπριακή ιθαγένεια στον επί των οικονομικών της UNFICYP;

Κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κ. Farhan Haq την 21η Φεβρουαρίου 2017, δημοσιογράφος έθεσε δύο ερωτήματα αναφορικά με την Κύπρο. Πρώτο, ζήτησε να μάθει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά από την τελευταία αναφορά ότι δεν πρόκεται να επαναρχίσουν λόγω του αιτήματος των Τουρκοκυπρίων όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταδικάσει ή καταργήσει αυτόν τον νέο νόμο.

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη είδηση που δημοσιεύθηκε στον Τύπο, που ενημέρωνε ότι πρόσφατα είχε χορηγηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, η κυπριακή ιθαγένεια στον επικεφαλή των Οικονομικών Υπηρεσιών της UNFICYP, έναν διεθνή δημόσιο υπάλληλο, γεγονός που παραξένεψε και την τουρκική πλευρά. Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Haq εάν ακολουθείται κάποια πολιτική από τις χώρες που φιλοξενούν ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να παραχωρούν ιθαγένεια σε διεθνείς δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί.

Αναφορικά με τη δεύτερη ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ. Haq δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν κάποιος από την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, UNFICYP, έχει λάβει την κυπριακή ιθαγένεια, εντούτοις δήλωσε ότι θα το ελέγξει.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide, είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας συναντήσεις με τις δύο πλευρές για να συνεχίσουν τις συζητήσεις, ώστε να τις φέρει πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών. Καταλήγοντας, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος είπε ότι στην παρούσα φάση, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν να ανακοινώσουν καμία νέα ημερομηνία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών.