Κοινό μέτωπο Κύπρου-Αυστραλίας κατά της τρομοκρατίας

Την περαιτέρω ενδυνάμωση και επέκταση της συνεργασίας Κύπρου – Αυστραλίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας ναρκωτικών, μέσω και της προώθησης μιας διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχαν την Τρίτη στη Λευκωσία ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου και ο Αυστραλός ομόλογός του Μάικλ Κίναν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως συζήτησαν επίσης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, έναν τομέα στον οποίο η Αυστραλία έχει αναπτύξει καλές πρακτικές, υπογραμμίζοντας πως «η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση της Αυστραλίας επεκτείνεται και βελτιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό» και τίθεται κάτω από ένα νομοθετικό νομικό πλαίσιο, το οποίο θα νομιμοποιεί τα δυο κράτη στο να μπορούν να αναπτύξουν αυτή τη συνεργασία.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των χωρών που διατηρούν φιλικές σχέσεις για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και ανέφεραν πως συζήτησαν τρόπους για ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου – Αυστραλίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων εγκλημάτων και για το πώς μπορούν να οικοδομήσουν πάνω στις ήδη ισχυρές σχέσεις των δυο χωρών.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου είπε πως συζήτησαν κοινού ενδιαφέροντος θέματα τα οποία απασχολούν τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και την Κυβέρνηση της Αυστραλίας. «Συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ειδικότερα τη μετάβαση ξένων μαχητών στο πεδίο των μαχών στην περιοχή της Συρίας και τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών γύρω από τα θέματα αυτά και τον εντοπισμό πολιτών της Αυστραλίας οι οποίοι πιθανόν να χρησιμοποιούν την Κύπρο για να μεταβούν στη συγκεκριμένη περιοχή», ανέφερε.