Επαναρχίζουν στις 11 Απριλίου οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Αναστασιάδης και Ακιντζί σε παλαιότερη συνάντησή τους.

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό επαναρχίζουν στις 11 Απριλίου, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντα.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του στο twitter, ο κ. Άιντα αναφέρει ότι μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά το δείπνο της περασμένης Κυριακής, συμφωνήσαμε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό επαναρχίζουν στις 11 Απριλίου.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Προσερχόμενος στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρέσβης της Μάλτας με την ευκαιρία της Προεδρίας της Μάλτας στην ΕΕ, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε αν αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχε την Κυριακή με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι οι ανησυχίες της ε/κ πλευράς δεν εισακούονται από την τ/κ πλευρά. Είπε, μεταξύ άλλων ότι δεν θα ήθελε να κάνει σχόλιο προσθέτοντας ότι: «η όλη προσπάθεια εστιάζεται στην επιθυμία μας για λύση του Κυπριακού, τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας θέση, η ε/κ πλευρά αυτό πιστεύει».

Σε ερώτηση, αν μετά το δημοψήφισμα της Τουρκίας αναμένει ότι θα υπάρξει αλλαγή στη στάση της τουρκικής και της τ/κ πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω τίποτε».

Σε μια άλλη εξέλιξη, κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Stéphane Dujarric ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή μια ανοικτή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες».

«Οι δύο ηγέτες (στη διάρκεια του δείπνου της Κυριακής) επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για εξεύρεση μιας λύσης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Αντάλλαξαν, επίσης, ιδέες σχετικά με την περαιτέρω πορεία».

* Με το σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα αλλά και με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είχε, το πρωί της Τρίτης, τηλεφωνική επικοινωνία ο Τουρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.