Ελαφρότητα στην τουρκική πλευρά καταλογίζει ο Κασουλίδης

Στο Κυπριακό επικεντρώθηκε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν στο Foreign Office.

Ο κ. Κασουλίδης έθεσε στον Βρετανό αξιωματούχο τρία ζητήματα: την κατά την ελληνοκυπριακή πλευρά αναίτια διακοπή των συναντήσεων των δύο ηγετών στην Κύπρο, τη σπουδαιότητα που έχει για τους Ελληνοκύπριους μια αποδεκτή συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες.

Σε ό,τι αφορά την αναβολή της σειράς των συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης με δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον Υπουργό Ευρώπης καταλόγισε «ελαφρότητα» στην τουρκοκυπριακή πλευρά για την απόφασή της να απέχει και πρόσθεσε: «Περιέγραψα στον σερ Άλαν ότι η προσωρινή διακοπή των συναντήσεων των δυο ηγετών είναι τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό και σημείωσα ότι οι λόγοι για τους οποίος ανεστάλησαν προσωρινά δεν μπορούν να είναι λόγοι που δεν επιτρέπουν να επαναρχίσουν οι συναντήσεις».

Για το θέμα της ασφάλειας όπως το συζήτησε με τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: «Εξηγήσαμε γιατί η ασφάλεια είναι για εμάς εκείνο που θα επιτρέψει να δεχθούμε τα στοιχεία που η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα θα φέρει στη διακυβέρνηση της επανενωμένης Κύπρου. Χωρίς ικανοποιητική λύση στην ασφάλεια οι Κύπριοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τα άλλα μειονεκτικά της λύσης».

* Την πίστη του σε μια λύση του Κυπριακού διατύπωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας σερ Άλαν Ντάνκαν, λίγες ώρες μετά από τη συνάντησή με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Foreign Office.

«Με συνεχιζόμενη αφοσίωση και πολιτική βούληση, μια ιστορική λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι πιθανή. Εξαιρετικές συνομιλίες με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη», ανέφερε ο σερ Άλαν.