Διώξεις ελληνοκυπρίων για επιθέσεις κατά τουρκοκυπρίων

O Υπουργός Δικαιοσύνης διαμήνυσε πως υπάρχει αποφασιστικότητα για πάταξη του φαινομένου επιθέσεων ελληνοκυπρίων κατά τουρκοκυπρίων που πραγματοποιούν επισκέψεις στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αλήθεια», υπάρχει αποφασιστικότητα για πάταξη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου, το οποίο προκαλεί ζημιά στον κοινό μας στόχο για λύση και επανένωση της πατρίδας Κύπρου.

Μεταξύ άλλων από τα τελευταία κρούσματα επιθέσεων έχουν καταχωρηθεί στο δικαστήριο τρεις υποθέσεις οι οποίες αφορούν επίθεση σε βάρος των οχημάτων Τ/κυπρίων σε δρόμο της Λευκωσίας, στα πλαίσια εκδήλωσης διαμαρτυρίας, με εμπλοκή νεαρών. Παράλληλα προχωρεί προς τη δικαιοσύνη και η υπόθεση επίθεσης και τραυματισμού ενός Τ/κύπριου οδηγού ταξί στην περιοχή του Αγίου Δομετίου. Επίσης, έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά και ποινικά αστυνομικοί και πολίτες για τα επεισόδια εις βάρος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό. Για την ίδια υπόθεση έχει παυθεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο τότε αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου.

Οι συγκεκριμένες επιθέσεις προβλήθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά ως επιχείρημα για δικαιολόγηση της τουρκικής θέσης ότι οι τουρκοκύπριοι κινδυνεύουν χωρίς τις τουρκικές εγγυήσεις.

Οι προαναφερθείσες επιθέσεις προβλήθηκαν κατ’ επανάληψη, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Λέχθηκε, συγκεκριμένα ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν νοιώθουν ασφάλεια από τους Ε/κύπριους και συνεπώς πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Για να στηρίξουν τη θέση τους αυτή έφερναν σαν παράδειγμα το γεγονός ότι συνέβησαν διάφορα επεισόδια εις βάρος Τ/κυπρίων, στη διάρκεια επισκέψεών τους στις ελεύθερες περιοχές, όπως ξυλοδαρμοί, βιαιοπραγίες, ζημιές σε αυτοκίνητά τους κά, χωρίς η κυπριακή Αστυνομία να καταφέρει να εξιχνιάσει τις υποθέσεις.