Δημοσκόπηση: Εμπιστοσύνη στον Αναστασιάδη από το 75% των πολιτών

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίζεται να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των Κυπρίων πολιτών, για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, με βάση δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση αναδεικνύει την πεποίθηση πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επέδειξε κακοπιστία στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που παρουσιάζει στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδα «Σημερινή»:

* Το 44% εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με το 31% να εμπιστεύονται τη στάση του λίγο και το 25% καθόλου. Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνα της Ελλάδας, την οποία εμπιστεύονται πολύ το 12% και αρκετά το 31%, ενώ λίγο ή καθόλου εμπιστεύονται τη στάση της το 57%.

* Το 95% έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη στη στάση του Ακιντζί στις συνομιλίες και το 91% πιστεύουν ότι οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησε δεν είναι επαρκείς. Αδικαιολόγητες είναι οι ανησυχίες που εκφράζει, λένε τέσσερεις στους πέντε, ενώ το 57% εκλαμβάνουν τη στάση του ως επίθεση στην εθνική μας ταυτότητα, σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό.

* Το 75% των πολιτών πιστεύουν πως ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς ήταν αυτός που αποχώρησε πρώτος από τις συνομιλίες, ενώ η στάση του κρίνεται ως πολύ ή αρκετά καλή μόνο από το 7%. Το 95%, μάλιστα, του έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά τη στάση του στις διαπραγματεύσεις.

* Εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι οι λόγοι για τους οποίους έφυγε από τις συνομιλίες ήταν ανεπαρκείς και οκτώ στους δέκα θεωρούν τις ανησυχίες του αδικαιολόγητες. Το 31% εκλαμβάνουν τη στάση του ως επίθεση στην εθνική μας ταυτότητα σε μεγάλο βαθμό και ακόμη 26% σε αρκετό βαθμό. Την ίδια στιγμή, ενώ το 64% θεωρούν λανθασμένο τον Κανονισμό που πέρασε από τη Βουλή, το 77% διαφωνούν με αλλαγή της απόφασης, η οποία θα ικανοποιούσε τους όρους που θέτει ο Μουσταφά Ακιντζί για επανέναρξη του διαλόγου.

* Μόνο το 9% θεωρούν ότι ήταν επαρκείς οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησε ο Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 91%, πιστεύουν πως μάλλον μας κοροϊδεύει ο εγκάθετος της κατοχής, αφού βρίσκουν τις προφάσεις του ανεπαρκείς. Ταυτόχρονα, τέσσερεις στους πέντε πολίτες θεωρούν τις ανησυχίες του αδικαιολόγητες, με μόνο 18% να πιστεύουν ότι μπορούν να κριθούν ως δικαιολογημένες.

* Το 55% των πολιτών εκτιμούν ότι δεν έχει επέλθει οριστικό ναυάγιο στις συνομιλίες στο Κυπριακό, σε αντίθεση με το 45% που έχουν αυτήν την άποψη. Από αυτούς που δεν έχουν πειστεί για το ναυάγιο, το 58% εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Ποσοστό 17% αναμένουν πως θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή το καλοκαίρι. Το 9% δεν μπορούν να προσδιορίσουν χρονικά την επανέναρξή τους. Μόνο το 7% έχουν την πεποίθηση ότι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, ενώ 5% αναμένουν πως θα επαναρχίσουν με μεγάλη καθυστέρηση. Τέλος, ποσοστό 4% εκτιμούν ότι ο διάλογος μετατίθεται για μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

* Μόνο το 35% των πολιτών θεωρούν τη στάση των ΗΕ θετική στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς (52%) την εκλαμβάνουν ως αρνητική και 13% δεν τοποθετούνται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει το εύρημα αναφορικά με τη στάση που επιδεικνύουν έναντι των δύο πλευρών, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι πιο θετικά διακείμενα προς την τ/κ πλευρά, σε ποσοστό 71%, έναντι 34% προς την ε/κ πλευρά.