Αφιέρωμα της Financial Times για τον αγωγό EastMed

Εκτενές αφιέρωμα για τον EastMed, τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, προβάλλει στην έντυπη και ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Financial Times. Ο αγωγός θα ξεκινά από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου θα κατευθύνεται στην Ελλάδα και απ’ εκεί στην Ιταλία.

Ο προτεινόμενος αγωγός θα είναι μεγαλύτερος και βαθύτερος του κόσμου. Θα έχει μήκος 2.200 χιλιόμετρα και σε ορισμένα σημεία θα έχει βάθος 3 χιλιόμετρα.

Η Financial Times, στο σχετικό ρεπορτάζ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην τετραμερή συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Τελ Αβίβ στην παρουσία και του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας κ. Miguel Arias Cañete. Κατά τη συνάντηση, οι τέσσερις Υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη, για την προώθηση του μεγαλεπήβολου έργου.

Σε δηλώσεις του στην FT ο Yuval Steinitz, υπουργός ενέργειας του Ισραήλ, ανέφερε ότι σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη το έργο είναι τεχνολογικά και οικονομικά εφικτό και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Το κόστος του υπολογίζεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο συγγραφέας του άρθρου τονίζει ότι ο αγωγός EastMed θα συμβάλει στην απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από τη Ρωσία, για την κάλυψη των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Ο Carlo Calenda, υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας, είπε ότι ο αγωγός είναι κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα του. Ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός ενέργειας της Ελλάδας, χαρακτηρίζει τον αγωγό ως την πιο αξιόπιστη επιλογή που έχει το Ισραήλ για τις εξαγωγές του.

Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο στόχο του Ισραήλ να μετατραπεί σε κορυφαίο εξαγωγέα ενέργειας. «Ο αγωγός EastMed είναι το πιο τολμηρό εγχείρημα στην προσπάθεια του Ισραήλ να εξελιχθεί σε κορυφαίο εξαγωγέα ενέργειας», επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, ο οποίος κάνει αναφορά και σε πιθανούς κινδύνους. Ως τέτοιοι κίνδυνοι αναφέρονται οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου, αυτή την χρονική περίοδο. Γίνεται, επίσης, αναφορά «σε ανησυχίες για πολιτικούς κινδύνους».

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά που γίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, για τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, για δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία. Επικαλούμενος δηλώσεις εμπειρογνωμόνων ο αρθρογράφος της εφημερίδας αναφέρεται στο ανέφικτο ενός τέτοιου εγχειρήματος, με δεδομένο ότι το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ένας τέτοιος αγωγός θα πρέπει να διασχίζει τα κυπριακά χωρικά ύδατα, πράγμα ανέφικτο ενόσω παραμένει άλυτο το Κυπριακό.