Ανησυχίες Άιντα για το διακοινοτικό κλίμα

Ο κ. Έιντε παρακολουθεί συνομιλία των κυρίων Ακιντζί και Αναστασιάδη.

Ανησυχίες για το διακοινοτικό κλίμα εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης που θα έχουν την Πέμπτη οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί.

Ο κ. Έιντε ανέφερε ότι «Όλοι μπορούν να δουν ότι το διακοινοτικό κλίμα δεν είναι το βέλτιστο τώρα και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους, διότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έγινε μέχρι στιγμής στη διαδικασία, οι ηγέτες χρειάζονται τη στήριξη της ευρύτερης κοινωνίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να διανύσουν την τελευταία απόσταση». «Αυτή η τελευταία απόσταση είναι η πιο δύσκολη», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι παραμένει πεπεισμένος ότι είναι «απόλυτα εφικτό να επιλυθεί αυτή η διένεξη. Είμαι ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες συνομιλίες μου με την Ελλάδα και την Τουρκία και τους άλλους κύριους διεθνείς παίκτες για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Δεν το έχουμε λύσει –θέλω να είμαι ξεκάθαρος για αυτό-, αλλά πιστεύω ότι η λύση είναι στη σφαίρα του εφικτού αν υπάρχει αρκετή θέληση και δημιουργικότητα για να σκεφτόμαστε εκτός του πλαισίου και να δώσουμε νέες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και απαντήσεις σε νέα ερωτήματα.

Αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό αν έχουμε ένα δημόσιο κλίμα που επιδεινώνεται στις δύο κοινότητες. Είναι πολύ σημαντικό να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια κατά τρόπο αποτελεσματικό. Το συζήτησα εδώ, θα το συζητήσω και με τον κ. Akinci και θα το συζητήσουν αύριο και οι δύο ηγέτες».

Τόνισε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, η οποία καθοδηγείται από τους ηγέτες και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό «πρέπει να λυθεί εδώ. Υπάρχει σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον και στήριξη», είπε αναφερόμενος στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. «Στο τέλος της ημέρας εναπόκειται στους Κύπριους», ανέφερε.

Ο κ. Άιντα είπε ακόμη ότι «το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοικτό εδώ και καιρό παρά τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αλλά δεν θα παραμένει για πάντα ανοικτό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο το έχουμε, ειδάλλως κάτι λιγότερο ευχάριστο μπορεί να συμβεί» και πρόσθεσε ότι αυτό το αντιλαμβάνονται οι ηγέτες.

Ερωτηθείς είπε ότι «στις συνομιλίες πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε κάποια εκκρεμούντα θέματα», προσθέτοντας ότι το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχει τη δική του επίδραση.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέτουν την οποιαδήποτε πρόταση, η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες, «αλλά βοηθούμε στη δομή της συζήτησης, ώστε οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι πλευρές εδώ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να μπορέσουν να συμφωνήσουν». Ερωτηθείς είπε ότι «είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν πριν ένα μήνα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Τέλος, σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθεί η νέα Διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη, ο κ. Άιντα ίπε ότι «υποθέτω ότι θα υπάρξει νέα διάσκεψη στην Γενεύη, διότι το αποφασίσαμε ήδη, αλλά φυσικά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα της Διάσκεψης και το τι ακριβώς θα μπορέσουμε να κάνουμε εκεί. Ακόμη υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει για να την καταστήσουμε επιτυχή τη νέα Διάσκεψη».