Αναστασιάδης: Καμία άλλη κίνηση για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες

Αναστασιάδης και Ακιντζί σε παλαιότερη συνάντησή τους.

Ό,τι ήταν να γίνει, από ελληνοκυπριακής πλευράς, για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, έγινε, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς αν προτίθεται να προβεί σε κάποια κίνηση για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν νομίζω να υπάρχει άλλη κίνηση από όσα έγιναν μέχρι σήμερα και της αποφασιστικότητας να συνεχίσουμε τον διάλογο».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε με ξένους αξιωματούχους κατά τις τελευταίες μέρες, στις Βρυξέλλες, είπε ότι «θα πρέπει να πω [ότι είμαι] απόλυτα ικανοποιημένος ως προς το ζητούμενο, δηλαδή η αξίωση για τις τέσσερεις ελευθερίες είναι κάτι που αφορά στο σύνολο των κρατών μελών και όχι βεβαίως την Κύπρο.

Θα ήταν ένα κακό προηγούμενο – έτσι το θεωρούμε όλοι – αν η Κύπρος ή το οποιοδήποτε κράτος μέλος αποφάσιζε, κατά παράβαση της Συνθήκης της Ένωσης, να παραχωρεί τις τέσσερεις ελευθερίες στους όποιους πολίτες τρίτων χωρών».

Τα προσχήματα, από όπου και αν προβάλλονται, δεν θεωρώ ότι αποτελούν αρκετή δικαιολογία για να συνεχίζεται το αδιέξοδο», κατέληξε.

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν νομίζει να υπάρχει άλλη κίνηση από όσα έγιναν, προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ. Εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε ότι η δήλωση «μοιάζει με δήλωση παραίτησης από κάθε προσπάθεια». Και πρόσθεσε:

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υφίστανται στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου. Αναγνωρίζουμε συνάμα τον κίνδυνο που ελλοχεύει το διαφαινόμενο αδιέξοδο να μετατραπεί σε πλήρες ναυάγιο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Γι’ αυτό καλούμε τον Πρόεδρο να αποφεύγει απόλυτες τοποθετήσεις και να συνεχίσει χωρίς παλινδρομήσεις και με σταθερότητα την δύσκολη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Το ΑΚΕΛ προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες, εντός και εκτός Κύπρου, προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι κρίμα κάποιοι άλλοι, αντί να σκέφτονται τις επόμενες γενεές να σκέφτονται μόνο τις επόμενες εκλογές».