Αμερικανική «ομπρέλα» στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αμερικανίδα επίσημος που διαδέχθηκε στο πόστο τον Έιμος Χόκσταϊν, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την επιθυμία να παραστεί εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στην υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της ExxonMobil, που θα λάβει χώρα στις 5 Απριλίου.

Η κ. Ντάνιγκαν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα.

Διπλωματικές πηγές συνδέουν την παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών με το υψηλό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης στις έρευνες της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Πέρα από την απλή έκφραση ενδιαφέροντος, η παρουσία της Αμερικανίδας υφυπουργού στην τελετή υπογραφής των συμβολαίων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της ExxonMobil, ερμηνεύεται και ως στήριξη στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, σε μια εποχή που η Τουρκία εκτοξεύει, σε καθημερινή βάση, απειλές.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σε όλες τις επαφές του με Αμερικανούς επίσημους στην Ουάσιγκτον, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε εγείρει το θέμα των τουρκικών απειλών και ζήτησε την σαφή στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Στο μεταξύ: Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Η Κύπρος μπαίνει στον χάρτη Τραμπ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το ενεργειακό τοπίο της ανατολικής Μεσογείου κινητοποιεί τους μηχανισμούς της αμερικανικής διπλωματίας στην υπό διαμόρφωση νέα διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, βάζοντας την Κύπρο στον χάρτη της Ουάσινγκτον.