Αισιοδοξεί ο Άιντα αλλά δεν είναι σίγουρος 100%, για τις συνομιλίες

Αισιοδοξία για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ωστόσο, η επανέναρξη η μη των συνομιλιών είναι ένα θέμα που θα ξεκαθαρίσει το Σάββατο, στη διάρκεια συνάντησης που θα έχει ο κ. Άιντα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Στη διάρκεια της συνάντησης Αναστασιάδη – Άιντα έγινε ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συνέχιση του διαλόγου. Την ίδια στιγμή έγινε συζήτηση και για θέματα ουσίας, δηλαδή τις διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, μια στοχευμένη διαδικασία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες, οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε τη δημιουργία ενός τρίπτυχου όπου να καταγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση πραγμάτων σε όλα τα θέματα. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη ένα τέτοιο τρίπτυχο θα βοηθήσει την όλη διαδικασία.

Τίποτα δεν είναι σίγουρο

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Άιντα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα διαπιστώσει ότι υπάρχει δέσμευση προς τη διαδικασία των συνομιλιών.

Πιστεύω, είπε, ότι υπάρχει μια κοινή διαπίστωση ότι όταν ξεπεράσουμε αυτό το θέμα, που θεωρώ ότι θα το ξεπεράσουμε, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται ούτως ώστε να διαμορφώσουμε τη διαδικασία για τα τελευταία θέματα που εκκρεμούν.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εμφανίζεται 100% σίγουρος ότι οι ηγέτες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ότι πολύ λίγα πράγματα είναι 100% σίγουρα στη ζωή αλλά τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει οποιοδήποτε κίνητρο από οποιονδήποτε από τους δύο ηγέτες να μην επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος μίλησε δημοσίως για την ανάγκη όπως επανεξεταστεί η μεθοδολογία που ακολουθείται. «Συμφωνώ απόλυτα με αυτό και συζητήσαμε για κάποιες ιδέες. Αυτές τις ιδέες θα τις συζητήσω και με τον κ. Ακιντζί», είπε και πρόσθεσε ότι αφορούν το πώς μπορούν να δομηθούν τα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν ούτως ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι σημαντικά και ποια είναι δευτερεύοντα. Πιστεύω, είπε, ότι υπάρχει θέληση και αναφερόμενος στις τελευταίες εβδομάδες είπε ότι ίσως ήταν οι πιο δύσκολες της όλης διαδικασίας.

Ο κ. Άιντα ανέφερε ότι κάποια θέματα, που είναι μεν εκτός των διαπραγματεύσεων, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία ειδικά όταν ξυπνούν φόβους και ανησυχίες στις κοινότητες και είπε ότι ακόμη και εάν ξεπεραστεί αυτό το τρέχον ζήτημα μπορεί να υπάρξουν και άλλες προσπάθειες για να εκτροχιαστεί η διαδικασία. Σημειώνοντας ότι είναι σεβαστές και οι δύο θέσεις, και εκείνων που θέλουν λύση και εκείνων που είναι εναντίον της λύσης, είπε ότι όσοι εναντιώνονται θα εξεύρουν τρόπους να οδηγήσουν τις δύο ηγεσίες στο να πιστεύουν ότι η διαδικασία είναι βασικά πρόβλημα μεταξύ τους και όχι ένα πρόβλημα μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ και εκείνων που είναι κατά της λύσης.

Τα περί δείπνου

Σε δηλώσεις για τη συνάντηση προέβη και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Είπε μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την αποφασιστικότητά του να προσέλθει άμεσα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για πρόταση του κ. Άιντα για πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έγινε τέτοια πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπογράμμισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος και αύριο, αν χρειαστεί, να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, το ίδιο και σε επίπεδο διαπραγματευτών. Δεν τίθεται ή έχει τεθεί ο όποιος όρος ή προϋπόθεση από τη δική μας πλευρά, έτσι ώστε να γίνει πρόταση», ανέφερε

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που τεθεί θέμα δείπνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έγινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέτοια πρόταση ώστε να τοποθετηθώ επ’ αυτού».

Ερωτηθείς αν ο κ. Άιντα μετέφερε ιδέες για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «φαντάζομαι ότι οι ιδέες για επάνοδο στο τραπέζι θα διαβιβαστούν σε αυτούς που απουσιάζουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος θα συμμετείχε σε μια κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και αν έγινε κάποια βολιδοσκόπηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «δεν έχει φύγει ο Πρόεδρος από το τραπέζι των συνομιλιών. Ακόμη και για κοινωνικό δείπνο, δεν υπάρχει κάτι που προτάθηκε στον Πρόεδρο και έχει αρνηθεί. Η όποια βολιδοσκόπηση, αν υπάρχει πρόθεση να γίνει, θα γίνει προς την τουρκοκυπριακή πλευρά», επεσήμανε.