Έκδοση του Κρατικού Αρχείου για τα δημόσια κτίρια και γεφύρια της Κύπρου

Στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στη Λευκωσία, το Κρατικό Αρχείο Κύπρου παρουσίασε τη νέα έκδοσή του με τίτλο «Δημόσια κτήρια και γεφύρια της Κύπρου. Αρχιτεκτονικά σχέδια του Τμήματος Δημοσίων Έργων». Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο  Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

Η νέα έκδοση του Κρατικού Αρχείου αφιερώνεται σε ένα διαφορετικό τύπο ιστορικού ντοκουμέντου – εκείνον του αρχιτεκτονικού σχεδίου – προβάλλοντας λεπτομέρειες των δημόσιων κτηρίων και γεφυριών της Κύπρου. Η έκδοση φιλοξενεί τα αρχιτεκτονικά σχέδια από τη συλλογή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, που διαφυλάσσονται στα αρχειοφυλάκια του Κρατικού Αρχείου και τα οποία σκιαγραφούν την πολιτική ανάπτυξης του νησιού κατά την αποικιακή διακυβέρνηση και τα πρώτα έτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης, το αρχιτεκτονικό σχέδιο αναδεικνύεται ως μια άλλη πολύτιμη πηγή πληροφόρησης, προσφέροντας τη δυνατότητα στον μελετητή να έρθει σε επαφή με ένα διαφορετικό είδος δημόσιου αρχείου, το οποίο αποτυπώνει την ανάπτυξη και την πρόοδο σε τομείς, όπως οι συγκοινωνίες, η υγεία, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη και το εμπόριο. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια που αφορούν στους Αστυνομικούς Σταθμούς διαφόρων επαρχιών και κοινοτήτων προκαλούν ιδιαίτερο, τόσο για το αρχιτεκτονικό τους ύφος όσο και για την αυξανόμενη τάση ανέγερσης τέτοιων σταθμών σε επαρχίες και χωριά που αναπτύχθηκαν πληθυσμιακά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το σχέδιο του Επαρχιακού Δικαστηρίου της κατεχόμενης Λεύκας τονίζει τον αποικιακό προγραμματισμό για τη διοικητική ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης, οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως οι στάβλοι και ο αχυρώνας, διαφωτίζουν τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής, σε αντίθεση με τα δικαστικά μέγαρα της σύγχρονης εποχής.